Annotation αρχείων .pdf σε Linux

Deutsch: Logo des Adobe Portable Document Format

Image via Wikipedia

Αυτό το ζήτημα είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας  για όσους εργάζονται σ’ ένα γραφείο και ιδιαίτερα όλους εμάς στον ακαδημαϊκό χώρο, οι οποίοι χρειάζεται να διατρέχουμε σε πάρα πολλά αρχεία .pdf καθημερινά, και τα οποία σημειώνουμε και μοιραζόμαστε. Όταν όμως συνδυάσουμε την επιθυμία να χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα Linux με την ανάγκη μας για βασικές διαδικασίες επεξεργασίας των αρχείων .pdf, συναντάμε πολλούς μικρούς τοίχους, όσον αφορά τις δυνατότητες επεξεργασίας αυτών των αρχείων από τα διάφορα, διαθέσιμα, ανοιχτού κώδικα λογισμικά. Κάθε λογισμικό μπορεί να κάνει κάποια διαδικασία αλλά στερείται κάποιας άλλης, ενώ πολλές φορές είναι αρκετά επίπονη η διαδικασία επεξεργασίας ενός τέτοιου αρχείου. Δε θα μιλήσω για πολλά λογισμικά, παρά μόνο για τρία: Okular, Xournal και JPDF Bookmarks.

Ο στόχος ήταν να μπορώ να επισημαίνω (annotate) κάποιο κείμενο σε αρχεία .pdf και παράλληλα να μπορώ να δημιουργώ εύκολα

penguin Tux, the Linux Mascot

Image via Wikipedia

σελιδοδείκτες μέσα σ’ αυτά. Το Okular είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό πρόγραμμα (για μένα, τουλάχιστον…), το οποίο είναι γρήγορο, απλό, έξυπνο,  με αυτόματες διαδικασίες στο παρασκήνιο, αποτελεσματικά εργαλεία εξαγωγής κειμένου και εικόνας, αρκετά και χρήσιμα εργαλεία επισήμανσης κειμένου! Αλλά! Οι επισημάνσεις δεν γράφονται πάνω στο αρχικό αρχείο, αλλά αποθηκεύονται σε ένα φάκελο ρυθμίσεων του προγράμματος, οπότε αν θα ήθελε κάποιος να μετακινήσει τα αρχεία του ή να τα μοιραστεί, θα έπρεπε να τα συνοδεύει και από τον φάκελο των ρυθμίσεων καθώς και από το Okular. Κι όμως δεν με ενοχλεί αυτό. Οπότε προχωράω παρακάτω και έρχομαι στο  JPDF Bookmarks, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει σελιδοδείκτες και μάλιστα με τη δυνατότητα επιλογής κειμένου από το αρχείο. Διαθέτει, δηλαδή, ένα εργαλείο επιλογής κειμένου και χρησιμοποιεί το επιλεγμένο κείμενο ως όνομα του σελιδοδείκτη. Καταπληκτικό! Διότι έτσι μπορώ να χρησιμοποιήσω το αρχείο .pdf στα mindmaps που κατασκευάζω (χρησιμοποιώ το Sciplore) και οι σελιδοδείκτες-κείμενο να αποτελούν τα “κλαδιά” του χάρτη μου.

Το πρόβλημα. Όταν κάποιο άλλο πρόγραμμα γράψει ένα .pdf αρχείο, ακόμα και με το ίδιο όνομα, στον ίδιο φάκελο,  το Okular θεωρεί ότι είναι ένα εντελώς καινούργιο αρχείο, γράφει ένα νέο αρχείο ρυθμίσεων και επισημάνσεων για το .pdf κι έτσι χάνονται οι επισημάνσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε! Αυτό περιπλέκει κατά πολύ τα πράγματα. Κι εδώ μπαίνει το Xournal. Τις δυνατότητές του, οφείλω να πω, ότι μου τις υπέδειξε ο Σταύρος  Δαλιακόπουλος, κατά την τελευταία συνάντηση χρηστών Linux στη Μυτιλήνη.

Το Xournal είναι ένα πρόγραμμα για σημειώσεις και σχεδίαση με πένα, πρωτίστως, αλλά δευτερευόντως διαθέτει τη δυνατότητα επισήμανσης αρχείων .pdf. Διαθέτει μολύβι για ελεύθερο σχέδιο, εργαλείο επισήμανσης σε διάφορα χρώματα με διαφάνεια, δυνατότητα εύκολης προσθήκης κειμένου καθώς και εικόνας, οπουδήποτε στο αρχείο ή σαν παρασκήνιο. Δεν είναι τόσο εύκολη η επισήμανση όσο με το Okular αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να εξάγει σε αρχείο .pdf με όλες τις προσθήκες του χρήστη ενσωματωμένες. Αν, παρόλα αυτά, δε θέλω να αλλοιώσω αρχικό αρχείο ή δε θέλω να δημιουργήσω ένα νέο, μπορώ να αποθηκεύσω όλες τις προσθήκες μου στην εγγενή μορφή αρχείο .xoj, το οποίο μπορώ να επεξεργαστώ ξανά και το εξάγω σε μορφή αρχείου .pdf σε κάποια άλλη μελλοντική στιγμή.  Το σημαντικό όμως είναι ότι μπορώ να αποθηκεύσω τις προσθήκες μου στο αρχικό αρχείο και παράλληλα ν’ αποθηκεύσω τους σελιδοδείκτες από το JPDF Bookmarks και όλα να είναι εκεί, όπως τα θέλω.

Όποιος και αν είναι ο σκοπός του χρήστη, το Xournal θεωρώ ότι είναι ο πιο εύκολος και φιλικός τρόπος επισήμανσης αρχείων .pdf σε περιβάλλον Linux. Για όσους αποφασίσουν να του δώσουν μια ευκαιρία, παραθέτω κάποιες αλλαγές που μπορεί κάποιος να κάνει μία φορά στο αρχείο ρυθμίσεων του προγράμματος για την διευκόλυνσή του κάθε φορά που έχει να επισημάνει ένα κείμενο. Το αρχείο ρυθμίσεων βρίσκεται στο  /home/.xournal/config. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να επιλέξετε από “Options > Save Preferences” ώστε να δημιουργηθεί.

Ο χάρακας θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένος ώστε το εργαλείο επισήμανσης να δημιουργεί ίσιες γραμμές.

startup_ruler=true

Για να ξεκινά το εργαλείο επισήμανσης από προεπιλογή.

startup_tool=highlighter

Για να ξεκινά το πρόγραμμα μεγιστοποιημένο με ζουμ 150%.

window_maximize=true
initial_zoom=150

Οι επόμενες ρυθμίσεις αφορούν το εργαλείο επισήμανσης. Ρυθμίζονται οι προεπιλογές για το πάχος της γραμμής επισήμανσης, το ίδιο το πάχος, το χρώμα και η διαφάνεια, αντίστοιχα.

highlighter_thicknesses=2.83;8.50;19.84
highlighter_thickness=2
highlighter_color=yellow
highlighter_opacity=0.40

Οι ρυθμίσεις προέρχονται από εδώ


4 Comments

 1. Nikos
  Posted 22/12/2011 at 8:12 pm | Permalink

  Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι τα σχόλια του Okular δεν είναι στάνταρτ, και από ό,τι καταλαβαίνω ούτε και αυτά του Xournal — και στάνταρτ εννοώ αυτά που παράγει ο Adobe Acrobat (και πλέον κάποια και ο Adobe Reader X) στα Windows. Τα σχόλια εκείνα είναι δυναμικά, μπορεί κάποιος να τα επεξεργαστεί κ.λπ.
  Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις πραγματική συνεργασία με χρήστες Windows.

  Δεδομένου ότι το pdf είναι στάνταρτ που φαίνεται ότι έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του στα διάφορα προγράμματα (okular κ.λπ.) πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί δεν υποστηρίζεται και αυτό το τμήμα του που αφορά τα σχόλια…

  Προσωπικά έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ μέσω Wine το Foxit Reader ή το pdfXchange Viewer (τρέχουν από ικανοποιητικά ως πολύ καλά) ή το Adobe Reader X μέσω VirtualBox.

 2. Posted 23/12/2011 at 9:13 am | Permalink

  Nick thanks για το comment. Ας ελπίσουμε να υλοποιηθει καποια στιγμή το standard του pdf σε πληρη μορφή (με annotations κτλ) σε Linux.
  Γιώργο, thanks για το post!

 3. Posted 24/12/2011 at 12:39 am | Permalink

  Γιώργο, ευχαριστώ για την αναφορά σχετικά με τα settings του xournal. :-)

  Πραγματικά, αναρωτιέμαι κι εγώ πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν προτού υπάρξει ένας cross-platform τρόπος για προσθήκη σχολίων και annotations se PDF αρχεία. Κάτι τέτοιο θα απογείωνε τη χρήση αυτού του φορματ.

 4. Posted 24/12/2011 at 2:46 am | Permalink

  Δε ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές οι χρήστες linux είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι ως χρήστες υπολογιστή και θα χρησιμοποιούσαμε πολύ εντατικά αυτή τη δυνατότητα, αν την είχαμε.
  Αυτή τη στιγμή, η κοινή χρήση annotated .pdf αρχείων είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να το προγραμματίσουμε ότι το τάδε αρχείο θα σταλεί σε χρήστη windows οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε adobe acrobat σε virtual machine για να αξιοποιήσουμε πλήρως την δυνατότητα του annotating. Κι εδώ έρχεται η στιγμή που λέω βαράτε με καλύτερα από το να μπω στην ακόλουθη διαδικασία/περίπτωση: στο zotero θέλω να ανοίξω ένα άρθρο σε pdf και να το επισημάνω. Θα πρέπει ν’ ανοίξω το virtual machine και να αναζητήσω την διαδρομή που είναι αποθηκευμένο το αρχείο μέσα στον κρυφό φάκελο του firefox, βάθους 7 καταλόγων, με τον τελευταίο να είναι της μορφής “PIWAF25Z”…

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*
Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box


eight × = 56